Doorgaan naar hoofdcontent

Hoepelrok

Dat het Corona-crisis is, heeft iedereen geweten. Mondmaskers komen in het straatbeeld, en daar speelt de mode-industrie op in. Hier en daar zien we kledij met een bijhorende mondmasker. Het bijhorende kledingstuk is medisch nuttig. Het beschermd ons tegen corona.
Lang niet alle kledingstukken beschermden ons, velen waren zelfs levensgevaarlijk zoals de hoepelrok. 

Prinses Charlotte van België


Een hoepelrok wordt gemaakt van een kooiconstructie met soepel staal, die bovenaan de kooi smal is en onderaan breder word. Deze variant is een veel lichtere, de voorafgaande hoepelrok werd gemaakt van veel stof en tulle. De diameter van een hoepelrok heeft verschillende maten dat kan van 0.5 m tot 1.5 m gaan. 
De hoepelrok kwam pas in de mode nadat Eugénie de Montijo, de vrouw van keizer Napoleon III, het droeg om haar zwangerschap te verbergen. 
Eugénie de Montijo 

De rok is alles behalve handig, het zorgt voor veel kwetsuren en gevaarlijke omstandigheden. 

Zoals vroeger.
Als de vrouwen langs straat liepen op het voetpad, was er geen plaats meer voor tegenliggers. De tegenliggers moesten dan op de baan lopen om door te kunnen. 
Vrouwen die trappen moesten trotseren, hadden het niet gemakkelijk. Ze hielden hun jurk omhoog en het was écht niet de mode om met blote onderbenen te lopen. Als ze geluk hadden waren er geen ondeugende mannen die van beneden onder de rok konden kijken. 



Nu denk je waarschijnlijk: "Amai, die hoepelrok is zo gevaarlijk niet." 
Lees maar verder. 

Op 8 december 1863 in de kerk Iglesia de la Compania ontstond er een grote brand met de gruwelijke gevolgen nadien. 
Omdat de hoepelrokken zo breed spoorden, hadden velen niet door dat ze te dicht bij een haard, olielamp of kaarsen stonden. 

In die kerk gebeurde het zelfde. 
Er waren 3 000 mensen aanwezig in die kerk, er was een dienst ter ere van Maria. De kerk was mooi versierd met bloemen gordijnen en kaarsen. Omdat een gelegenheid was, hadden vrijwel alle vrouwen een grote mooie hoepelrok aan tot dat er een vrouw iets te dicht bij een kaars kwam te staan. 

Nog niet veel later stond het altaar in lichterlaaie. Er ontstond paniek want er was maar 1 uitgang. Alle aanwezigen repten zich naar de uitgang. Jammer genoeg haakten de hoepelrokken in elkaar waardoor ze allemaal als ratten in de val zaten. Er ontstond nog meer paniek. Mannen probeerden de vrouwen te redden, hun armen werden letterlijk van het lijf getrokken. Uiteindelijk overleefde het maar 1/3. Binnen in de kerk zag je verkoolde lichamen alsook lijken met schroeiplek. Ze lagen met hun armen richting de uitgang en ook hun blikken keken de uitgang uit. 
Hun laatste strijd stond te lezen in hun ogen. 



Er gebeurden nog gruwelijke dingen met deze monsters van rokken. 

In 1930 werd er ons nog eens aan herinnerd hoe gevaarlijk die rokken waren. De 20-jarige actrice Anita Foy nam heel even pauze en stond niets vermoedend tegen een elektrische kachel. Haar rok stond in lichterlaaie, ze schreeuwde het uit van de pijn. Ze hebben haar nog kunnen redden door haar rok te blussen maar door de shock is ze toch gestorven. 

De toneelmeester die op haar kreten afkwam, wist de vlammen te doven, maar door de shock stierf ze alsnog. - Een getuige van het drama

 

Bronnen: 
Wikipedia, 'prinses Charlotte van België'

Wikipedia, 'Crinoline' 

Historianet, 'Hoepelrok werd duizenden vrouwen fataal'

Wikipedia, 'Eugénie de Montijo'

Dit allemaal geraadpleegd op 5 juni 2020 






Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde