Doorgaan naar hoofdcontent

Hekserij in Tielt

Het begrip hekserij en toverij klinkt u wellicht niet onbekend in de oren. Zo heb je tal van sprookjes waarbij er heksen in voorkomen, kijk maar naar Rapunzel. 😄
Hekserij en toverij is veel ouder dan het christendom, het komt vanuit een oergeloof. 
Vroeger was hekserij te linken met kennis van geboorten of geneeskrachtige kruiden. Dit idee evolueerde, in negatieve zin, in de middeleeuwen. 
In de middeleeuwen werden deze kruidenvrouwtjes ervan verdacht hun magische krachten voor kwade doelen aan te wenden. Ook Tielt ontsnapte niet aan hekserij. 
Anna De Coninck, beter gekend als Tanneke Sconyncx. 

Deze tekst staat op de muur van de Hallentoren in Tielt. 


De legende Tanneke. 

Tanneke Sconyncx, woonachtig in Gottem, was getrouwd met Thomas Van der Meulen. Samen kregen ze vier kinderen, waarvan twee de huwbare leeftijd van 23 hadden bereikt. 
Volgens de legende was Tanneke een fiere, intelligente, stijlvolle vrouw. Ze wist veel over kruiden. Dit maakte haar verdacht, waarna ze later beschuldigd werd van hekserij. Dorps- en burenruzies, een paard en kar die omviel, een zieke die niet genas, ... waren één van de vele beschuldigingen. 

Door deze beweringen werd Tanneke niet veel later verdacht van hekserij. Tanneke werd ondervraagd door de baljuw van Gottem, Hubert Meganck. Dit was haar neef die verliefd was op haar. Tanneke wees hem af, waardoor dit hij niet kon verkroppen. Uit zijn jaloezie en wraak verspreidde hij ook geruchten. 
(Baljuw: rechterlijke ambtenaar die de landsheer vertegenwoordigde.) 

Het eerste verhoor was op 16 december 1602, ook op dat verhoor bleef haar neef haar verleiden, dit mislukte echter. 
Baljuw startte een proces tegen haar en zo werd ze ook beschuldigd van een pact met de duivel en zou ze op een heksensabbat geweest zijn. Het proces vond plaats op de Vierschaar in Gottem, dit is nu een rondpunt die de wegen Dentergem - Olsene en Gottem - Oeselgem met elkaar doen kruisen. 


Na het proces op de Vierschaar werd Anna overgeplaatst naar de gevangenis in Tielt, waar ze werd gefolterd tot ze uiteindelijk de beschuldigingen toegaf. Na de foltering trok ze haar bekentenissen terug in waarna ze nog harder en pijnlijker werd gefolterd. Tijdens die laatste folteringen, die vier dagen en nachten heeft geduurd, bezweek Anna De Coninck alias Tanneke Sconyncx op 2 juni 1602 aan haar verwondingen. Ze werd 42 jaar. 

De Chirurgijn Salomon Marcx uit Tielt verklaarde in een attest dat het de duivel zelf was die Tanneke gedood had tijdens de bloedige ondervragingen in de Tieltse Hallentoren. Haar lichaam werd begraven in Gottem dicht bij een vijver. Sindsdien heet die vijver ook nu nog de Heksenput. 
(Chirurgijn: een medisch behandelaar in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd.)

 

De dag van vandaag. 

Op de dag van vandaag doet Tanneke een belletje rinkelen bij de Tieltse bevolking. De Tieltse buitenschoolse opvang is er naar vernoemd. 
Verder is mijn nicht en mijn neef rechtstreekse afstammelingen van haar. Zij zijn de dertiende generatie. Ze houden dan ook de legende nog levendig. Zes jaar geleden mocht mijn nicht in de huid kruipen van Tanneke en te doorstaan wat Tanneke toen in die tijd heeft moeten doorstaan. 

Link naar Corona. 

In tijden van crisis is het altijd gemakkelijk om iemand vals te beschuldigen, uit het verleden hebben sommige dan niks bijgeleerd. Kijk maar naar sommigen, lijk Donald Trump, die China beschuldigen dat ze het virus expres de wereld hebben ingestuurd. We moeten veel objectiever kijken naar mensen vooraleer we iemand beschuldigen. 


Bronnen. 

Wikipedia, 'Tanneken Sconyncx'

Volksverhalen, Tanneken Sconyncx 

John Devlieger, ''Heks' Tanneke komt weer tot leven.' Uitgeverij: Nieuwsblad 

Encyclo.nl, 'Baljuw'.

Encyclo.nl, 'Chirurgijn'

Google Maps, Vierschaar Gottem.

Dit allemaal geraadpleegd op 30 mei 2020 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde