Doorgaan naar hoofdcontent

Een reis rond de wereld.


Dat het leven niet stil staat in corona tijden, werd meermaals bewezen. Gisteren zou normaal de lanceringspoging van Demo-2 mission. Dit is niet kunnen doorgaan vanwege het weer in de Verenigde Staten. Deze lancering zal waarschijnlijk doorgaan op zaterdag 30 mei. 
Deze keer neem ik je mee doorheen de geschiedenis van de ruimtevaart. 

Geschiedenis ruimtevaart 

Het idee om een raket te maken kwam al van in 1895 door de Poolse professor Konstantin Edoeardovitsj Tsjolkovsky, ook wel de stamvader van de ruimtevaart genoemd. Hij wist als eerste een gedetailleerd plan te tekenen van een raket en de link te leggen tussen de raketsnelheid, de massa van de raket en van het gas op het einde van de raketbuis. Dankzij zijn theorieën en ideeën werd het mogelijk om een raket te bouwen voor de ruimtevaart. 

Robert H. Goddard lanceerde dan in 1926 de eerste raket met vloeibare brandstof. Deze ging niet spectaculair hoog, ongeveer 12,5 m. Maar hij staakte zijn onderzoek niet. Op 31 mei 1935 vond er nog een lancering plaats, dit met een raket van 4,6 m hoog. Deze raket ging 2 500 m de lucht in. Robert H. Goddard werd gezien als één van de grondleggers van de ruimtevaart. 

Ook de Tweede Wereldoorlog heeft zijn steentje bijgedragen aan de ruimtevaart. De theorie rond de  V2-raketten van de Nazi's kwam na de Tweede Wereldoorlog in handen van de Amerikanen. Zij stelden de 'Bumperraket' samen met de onderdelen van de V2-raketten en de Amerikaanse WAC Corporal raketten. Deze ging tot 32 km hoog en haalde maximum 8 288 km/u. 
Ariane 6: Europa's nieuwste krachtpatser - Spacepage
In 1957 ging de eerste satelliet de ruimte in. Deze satelliet was van de toenmalige Sovjet-Unie. In dat zelfde jaar ging de hond Laika mee in de ruimtecapsule in een baan rond de Aarde. Het zou het eerste levende wezen zijn dat zich in de ruimte zou bevinden. Jammer genoeg stierf Laika door oververhitting en stress. De hond zou ook nooit meer terug naar de Aarde komen, de capsule was hiervoor niet gemaakt. 

In 1958 volgde Amerika, zij lanceerden hun eerste satelliet en dit met succes. De satelliet heeft 12 jaar rond de aarde cirkelen, daarna is ze opgebrand in de ruimte. 

In 1961 werd het tijd voor een nieuwe stap in de ruimtevaart. In dat jaar ging de Rus Joeri Gagarin mee de ruimte in. Hij slaagde er in om een volledig rondje rond de Aarde te vliegen, met behulp van een schietstoel is hij veilig en wel terug op de Aarde geland. 

In 1969 was het de beurt aan Neil Armstrong en Edwin Aldrin, zij waren de eerste mensen die zich op de maan begaven.
Na dat jaar volgenden verschillende ruimtemissies. 

De West-Vlaamse Dirk Frimout ging in 1992 als eerste Belg de ruimte in 
De eerste Belg in de ruimte is de West-Vlaamse Dirk Frimout. In 1992 ging hij als er

Ongevallen

Deze missies liepen niet altijd even goed af. Er zijn heel wat slachtoffers gevallen. De ruimteveer Challenger explodeerde na 73 seconden, anderhalve maand later werd de bemaningsmodule gevonden op 30 m diepte in zee. Volgens forensisch onderzoek hadden de astronauten de explosie overleeft maar door de sterke drukdaling werd hen toch fataal. De astronauten werden gevonden met hun gordels nog om. 

The Challenger Space Shuttle Disaster. (With images) | Historical ...


In 2003 kwamen 7 astronauten om in hun terugreis naar de Aarde, de ruimteveer Colombia  werd verpulverd in de dampkring. Ze waren op slag dood. In totaal werden er 85 000 stukjes van de ruimteveer teruggevonden in het westen van Texas. 
Bemanningsleden van ruimteveer Colombia

Doe-het-zelf

Je eigen (mini)raket maken kan je zelf, ik heb hier een leuk filmpje gevonden. 
Let op, ik ben niet verantwoordelijk voor ongevallen ;) 



Bronnen 

Wikipedia, 'SpX-DM2' 

Nasa 

Wikipedia, 'Dirk Frimout'

Kris Christiaens, 'Ruimtevaart doorheen de geschiedenis'. Uitgeverij: Spacepage

YouTube, 'Proefjes voor kinderen: een raket maken van een fles' Uitgeverij: Lady Limonade


Dit allemaal geraadpleegd op 28 mei 2020 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde