Doorgaan naar hoofdcontent

Corona-kapsel en nog zoveel meer ...

Nu de kapperszaken terug open zijn, verdwijnt stilaan het befaamde corona-kapsels uit het straatbeeld. Al van in de oudheid was de mens bezig met hun haar. Aan de hand van een tijdlijn toon ik jou de haarstijlen doorheen de tijd. 

Oudheid 

Heren:

Mannen hadden in een gladgeschoren baard, hun haren waren kort. Deze stijl veranderde rap, keizer Hadrianus liet zijn baard groeien. Deze mode evolueerde even snel als het was gekomen. In de derde eeuw verscheen al weer een munt van keizers met een gladgeschoren baard. 



Dames: 

Ons beeld van Romeinse vrouwen is een vrouw met lange haren. De meeste vrouwen droegen hun haar in een knot of in een vlecht, het haar werd bedekt met een netje voor het uitzicht maar ook om de geur. Vrouwen die hun haar los droegen werden geassocieerd met losbandigheid, iets wild of met andere woorden, een hoer. Deze gedachtegang zou nog mee gaan tot de 20e eeuw. 



Middeleeuwen 

Heren: 

Begin de Middeleeuwen droegen de mannen hun haar lang, ze hadden een snor en een baard. Rond 1200 gingen hun baard er af en hun lange coupe mochten er ook aan geloven. Hun haren werden ingekort tot aan de schouders. 


Dames: 

Vrouwen in de Middeleeuwen hielden hun haar verborgen onder sjaals en doeken. Net als bij de Romeinen hadden de Middeleeuwse vrouwen lange haren. Ze droegen hun haren gebonden door bijvoorbeeld in te vlechten. 


17e eeuw 

Heren: 

In Italië was het gebruikelijk om de haren van de mannen te verven, de kapsels van de mannen werden ook terug langer. Het was wenselijk om er golven of krullen in het haar te creëren bij de Europese mannen van de upper-class. Niet alle mannen hadden golvend haar of waren zelfs kaal, zo kwam de pruik op. Zoals Lodewijk XIII van Frankrijk, hij werd kaal en droeg een pruik. Het modefenomeen werd later grotendeels gestimuleerd door zijn zoon en troonopvolger Lodewijk XIV van Frankrijk. De baard verdwijnt daarentegen uit het straatbeeld. 
De pruik werd niet enkel in Frankrijk een hype, het werd al snel populair in het Engelse gerecht. 
3 september 1665: Up, en zet op mijn gekleurde zijden pak, heel fijn, en mijn nieuwe pruik. Gekocht een goede tijd geleden, maar durfde het niet te dragen omdat de pest er was in Westminster toen ik hem kocht. En het is een wonder wat de mode zal zijn na de plaag, wat wordt er gedaan met betrekking tot pruiken, want niemand zal het durven om haar te kopen uit angst voor infectie? Het haar werd afgesneden van de hoofden van mensen die stierven aan de pest. 
Tot rond midden de 18e eeuw bleef de lange pruik stand houden, vanaf dan werden de pruiken korter. Tegen het einde van de 18e eeuw werd de natuurlijke haarkleur vaak in poedervorm op de pruik gedaan, het haar werd gebonden in een kleine staart of "wachtrij".

Ter hoogt van de nek zie je, als je goed kijkt, de kleine staart. 


Dames: 

Van de 16e tot de 19e eeuw blijft het haar van de vrouw lang en nog altijd opgestoken. Hun haar werd versierd met parels, bloemen, veren van een pauw. Het losmaken van het haar werd beschouwd als onbescheiden en seksueel. Soms werd het geassocieerd aan bovennatuurlijke krachten, bijvoorbeeld een heks. In Engeland werd dan het rode haar weer zeer populair, mede te danken aan Elizabeth I. Vrouwen en mannen gebruikten borax, salpeter, saffraan en zwavelpoeder om hun haar rood te verven. Dit gebeurde niet zonder gevaren. Mensen werden misselijk, kregen hoofdpijn en hun neus kon spontaan bloeden. Dezelfde periode droegen de vrouwen in Spanje en andere Latijnse culturen kanten mantilles. 
In de 18e eeuw was het mode om vooraan de haardos meer volume te creëren, meestal deden ze dit met een pad om het haar hoger te tillen. 
Vlak voor Wereldoorlog 1 droegen de vrouwen zelfs een tulband om hun hoofd. 

Details about 1922 Vintage SPAIN Jerez Mantilla Veil Woman Dress ...
Een kanten matilles. 

Elizabeth I van Engeland - Wikipedia
Elizabeth I van Engeland. 



Vanaf de 20e eeuw heb ik een mooi filmpje gevonden die per 10 jaar de evolutie toont. 


Het grootste verschil die je hier in het filmpje ziet is dat het haar van de vrouw korter komt en het wordt ook los gedragen. Vrouwen die hun haar los droegen werden niet meer aanzien als hoer. 

Bronnen: 

Giel, 'Hoe draagt een Romein zijn of haar haar?'
http://romeinen.info/hoe-draagt-een-romein-zijn-of-haar-haar/

Wiki, 'Kapsels - hairstyle' 

USA, '100 years of beauty' 

Dit allemaal geraadpleegd op 6 juni 2020

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde