Doorgaan naar hoofdcontent

Krijg de klere


                                                                                                                                                   
Langs de drassige boorden van de Schelde kronkelt de cholera naderbij, in de winteravond, 
naar dat hoopje hokken daar, en schuifelt als een schaduw onder de deur in kamer, als een stalleken, van Jozef de glazenmaker. 
Het moet al wat over negen uur zijn, op de tafel staat in een cirkel licht de olielamp te branden en de klosjes zwenken nog altijd rond in het doolhof van het kantwerkkussen waarboven het bleek gezichtje hangt van het oudste dochtertje van de vijf, een meisje van een jaar of twaalf. 
Ze heeft, zo moe, zo voorover gebukt, van de indringer niets bespeurd: ze werkt zonder om- of opzien door, zoals de kinderen gewoon zijn. En ineens begint zij te braken en te spuwen, een troebel vocht als wei van melk, gedurig en altijd weer, we weten niet waar het vandaan blijft komen. 
Een koude, kouder dan de winter daarbuiten, kruipt over heel haar lichaampje rond, tot aan het zakje aan haar hart, hoe wij ook alles bijeenscharrelen om haar radeloos toe te dekken, en ze gaat me daar aan het roepen ... 
Ach wat heeft dat meisje van de glazenmaker toen geroepen van dorst (...) tot zij paarsachtig blauw begint uit te slaan, de nagels worden schoon violet gekleurd, de vingers, heel het lijfje ziet na weinige tijd doodsblauw. 
Uit: Aan de voet van het Belfort, Achilles Mussche, 1935 - 1945 



Met deze tekst van Achilles Mussche begin ik deze blog. Deze tekst gaat over cholera, deze epidemie brak uit tussen 1830 en 1890. De oorzaak van dit virus lag aan een bacterie die in vervuild voedsel of water zit. Hierbij is een goede hygiëne van uiterst belang. In 2020 is dit vanzelfsprekend dat we regelmatig onze handen wassen en dat er daar genoeg voorzieningen voor zijn. Tweehonderd jaar geleden was de hygiëne iets minder evident. 



Ik neem je mee doorheen de tijd naar Gent in 1832, België werd twee jaar ervoor onafhankelijk, de industriële revolutie was volop op gang getrokken. Dit zorgde voor meer werkgelegenheid, maar ook voor druk bevolkte steden waar de industrie hun vestiging vond. 


Er was weinig te doen tegen cholera in die tijd, men rade de bewoners aan om een goede handhygiëne toe te passen, netheid en reinheid, onthouding van alcohol. Het stadsbestuur verwijderde mesthopen in de straten, maakte de rioleringen en de waterkanalen schoon en kalkten de openbare ruimtes wit. 
Het kalken van de ruimtes dient om te ontsmetten. 

De plaatselijke krant 'Gazette van Gent' gaf het volgende advies mee:
  • Houd de borst en de voeten warm. 
  • Volt maer matig uw darmen. 
  • Houd het achterpoortje open. 
  • En laat dan den doctor lopen.
gentcholeraclaudefaseurfb

België werd door verschillende golven getroffen, dit maakte jammer genoeg vele slachtoffers. Cholera hield lang aan, maar de laatste ernstige uitbraak was in 1895. De ziekte is niet overal uitgestorven, als we kijken naar derde-wereld-landen zien we nog steeds uitbraak, dit door gebrek aan hygiëne. Vele mensen drinken nog besmet water. In deze landen sterven de mensen hier aan. 

gentcholeratabelclaudefaseurfb


Conclusie: 

De geschiedenis heeft ons geleerd dat een goede hygiëne van uiterst belang is, maar dat dit niet voor iedereen evident is om deze basisbehoefte te hebben. De beste maatregel die je kunt treffen terwijl er een epidemie door het land raast is een goede handhygiëne voorop te stellen. Hygiëne was bij cholera alsook nu met COVID-19 een belangrijke maatregel. Verder hoop ik dat we geen verschillende golven zullen kennen bij het Coronavirus, dit was echter wel het geval bij cholera. 


Een klein weetje: 

De inspiratie om over Cholera te schrijven kwam van de Nederlandse uitdrukking "Krijg de klere". Deze uitdrukking heb ik al een aantal keren gehoord door het kijken van Nederlandse series. Ik vroeg mij af van waar deze uitdrukking kwam en wat de betekenis hiervan is. 
De uitdrukking "Krijg de klere" herinnerd aan de cholera epidemieën in Nederland, want het woord 'klere' verwijst naar kolere waarmee cholera bedoeld wordt. 


Bronnen: 

Hoogheemraadschap van Rijnland, 'krijg de klere';

Etymologiebank, klere;

De Kuip Gent, 'cholera';

Seniorennet, 'Hoe de industrile revolutie ons land vormgaf';

Is Geschiedenis, 'Cholera Commisie'.

Dit allemaal geraadpleegd op 20 mei 2020. 




Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde