Doorgaan naar hoofdcontent

Victory in Europe

Zoals in een eerdere blog vermeld gaat mijn interesse vooral naar de 2 wereldoorlogen, vandaag is dan ook niet uit mijn geheugen geglipt. 
Deze dag is het precies 75 jaar geleden dat V-day plaatsvond. Dit 336 dagen na D-day. V-day is de dag waarop bezet België bevrijdt werd door de Amerikanen, Britten, ... 
Die dag kregen de inwoners van België hun vrijheid terug, dit na 5 jaar, 8 maanden en 7 dagen strijd.
Nu 75 jaar later voeren we terug strijd, niet tegen een leger die uit is op macht, maar tegen COVID-19. Stilletjes aan krijgen wij ook onze vrijheid terug. 



De bevrijding van België kwam er natuurlijk niet van dag op dag. De bevrijding begon al 2 september 1944, de geallieerden stonden aan de grenzen met België. Op 8 september dat jaar bevrijden ze ook Tielt, mijn thuisbasis. Tegen 3 november 1944 was het grootste deel van België bevrijdt. Het Duitse leger deed natuurlijk verschillende pogingen om ons land terug te bezetten, zo heb je het bekende Ardennenoffensief. Dit was om Antwerpen terug in handen te krijgen. De stad was van belang voor beide legers (de Geallieerden en het Duitse leger). Voor de Geallieerden was een strategische plaats om de troepen te bevoorraden, voor het Duitse leger was dit van belang om te controleren en zaken tegen te houden. 
In de Scheldemonding lagen er talloze zeemijnen, dit bemoeilijkten de Geallieerden hun missie de stad Antwerpen te bevrijden. Vanaf 26 november 1944 vaarden de eerste schepen de haven van Antwerpen binnen. 
Uiteindelijk op 8 mei 1945, 23u01 legt Duitsland officieel de wapens neer. De strijd is gestreden. 




De bevrijding van ons land ging gepaard met een aantal gevolgen:
  • De terugtrekking van het Duitse leger verliep niet zonder materiële schade. Maandenlang waren er luchtaanvallen op verschillende dorpen en steden. De eerste V-bom viel in het West-Vlaamse dorp Eernegem. 
  • Nadat er een dorp of stad bevrijdt werd was er niet alleen feest, er heerste een uiting van woede, mensen gingen op jacht naar collaborateurs. Collaborateurs zijn mensen die samen werken met de vijand. 
  • Burgemeesters van België, die door de Duitsers afgezet werden, namen onmiddellijk hun ambt weer op. 
  • De heropbouw van alles dat verwoest werd. 
  • ... 


Heb je na deze blog ook interesse gekregen over de bevrijding van België? Dan kan ik je door verwijzen naar een zeer mooie documentaire.


Bronnen 

Wikipedia, 'Einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa.' 

Wikipedia: 'Bevrijding van de Duitse bezetting in België.'

VRT NWS, '75 jaar geleden: De eerste kranten in bevrijd België en het einde van de collaboratiepers.'

VRT NWS, '8 mei 1945: de overwinning wordt gevierd.'

VRT, 'Ten Oorlog: De bevrijding van Vlaanderen.' 

Pieter Serrien: 'Overzicht V-inslagen op België'

Dit allemaal geraadpleegd op 8 mei 2020 

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde