Doorgaan naar hoofdcontent

Bevrijd door gevangenen.

Stilletjes aan begint het leven weer op te bouwen, doe-het-zelf winkels, tuincentra's, containerparken ... openen voor het eerst na de crisis terug de deuren. Het voelt als een lichte bevrijding na toch wel een zware periode. Ook 75 jaar geleden was er een bevrijding, de bevrijding van Europa die bezet was door het Duitse leger. 
Vandaag ga ik het hebben over de bevrijding van Buchenwald, een concentratiekamp bevrijd door zijn gevangenen. 

Afbeelding

Het concentratiekamp ligt in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar. Het kamp is bijna volledig afgesloten van de buitenwereld en werd aangelegd in 1937 door SS'ers en gevangenen. De SS is een afkorting voor Schutztaffel. De groepering groeide uit tot wat de Nazi's beschouwden als een elite-eenheid. De SS'ers hadden dan ook hun eigen hiërarchie, uniformen, logo, ... Het symbool van de SS bestaat uit twee bliksemschichten. 

Embleem van de Schutzstaffel


Het Amerikaans 9th Armored Infantry Battalion bereikten op 11 april 1945 het Duitse concentratiekamp Buchenwald tot grote verassing bleek het kamp al bevrijd te zijn. Dit niet door een ander leger, maar door het geheime leger in het kamp, die zich door de jaren heen had opgebouwd. De gevangenen hebben zich enkele uren voor de komst van de Amerikanen zelfstandig bevrijd. Het verzet in het kamp was al tijdens de oorlog zeer sterk. Aanvankelijk bestond de gevangenenpopulatie vooral uit Duitsers, maar doorheen de jaren kwamen er Polen, Russen en Tsjech-Slovaken er bij. Zo groeide de diversiteit binnen in het kamp. Met die verschillende nationaliteiten bestonden er ook verschillende verzetsgroepen in het kamp. Die verzetsgroepen smelten samen in de zomer van 1943, ook in 1944 sluit een groep Belgen aan het Internationaal Comité. 

Leden van het Internationaal Comité. Kind-gevangenen mochten hun wapen bijhouden. 

Het plan om zichzelf te bevrijden kwam er niet van dag op dag. De geheime militaire organisatie slaagde er in om van losse onderdelen een radio te maken waarmee de gevangenen geallieerde uitzendingen konden beluisteren. Door die uitzendingen kwamen ook de gevangenen te weten dat het Duitse leger aan het verliezen was. Uit schrik dat de Duitse bewakers op het einde van de oorlog de gevangenen zouden uitmoorden, verzamelden ze wapens. De gevangenen van Buchenwald werkten in een wapenfabriek, zo konden zij vanaf 1943 wapens binnen in het kamp smokkelen. 

Leden van het Belgisch comité 

Om 14.30 uur op 11 april 1945 horen de gevangenen de eerste Amerikaanse geweerschoten te noorden van Buchenwald, dat zet het comité aan om de aanval op de overblijvende bewakers in. Steeds grotere delen van het kamp vallen in handen van de gevangenen. Na een uur was de aanval gedaan, de bewakers werden gevangen genomen door de gevangenen en werden op gesloten. In de late namiddag komt het Amerikaanse leger toe en zagen dat ze bevrijd waren. Zo vertelt Kapitein Keffer wat hij had gezien. 
"We gingen vanuit het noorden het kamp binnen via de al doorgesneden prikkeldraad (...) Ik werd ontvangen door het kamphoofd, een voormalige gevangene (...) De organisatie van het kamp leek me zeer effectief, want een paar minuten later hoorde ik hoe mijn orders in zeven talen via de luidspreker werden doorgegeven. Toen ik de vergadering verliet, zag ik dat de poort bewaakt werd door gewapende overlevenden."   
- Kapitein Keffer -  

Bevrijde kinderen van Buchenwald verlaten het kamp op 17 april 1945. 



Het mooie wat je hier aan ziet en nu de dag van vandaag ook ziet is: in welke benarde situatie je ook zit, je komt er doorheen door samen te werken.  
 
Bronnen : 
Wikipedia, 'Buchenwald'

Wikipedia, 'Schutztaffel'

VRT nieuws, 'Dossier van D-Day tot V-Day'

Dit allemaal geraadpleegd op 16/04/2020 

 

Reacties

  1. Ik had hier al van gehoord, maar niet eerder over gelezen. Bedankt om dit onderwerp aan te halen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De kernramp van Tsjernobyl

De kernramp van Tsjernobyl   Ik weet niet als jullie het ook al opgevallen is, maar hier en daar hoor je reclame over de serie Tsjernobyl die op Canvas zal verschijnen. Onlangs zag ik een artikel verschijnen op sociale media en ik dacht misschien moet ik mij hier eens in verdiepen. Eergisteren, zondag 26 april, was het 34 jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaats vond. Reactor 4 van de kerncentrale explodeerde bij dit ongeluk, de gevolgen van deze ramp sleepten jaren later nog na. Tsjernobyl ligt in het noorden van Oekraïne, niet zo ver van de grens met Wit-Rusland. De nabij gelegen stad Pripjat telde voor de ramp 15 000 inwoners, na die bewuste dag in 1986 werd Pripjat een spookstad... Het begon allemaal met een brand die woede in de kerncentrale, door de brand ontstond er een radioactieve wolk. Die radioactieve wolk verspreidt zich later in West-Europa. De eerste meldingen over de ramp kwamen niet van de Sovjet-Unie zelf, maar door Zweedse onderzoekers. Zij had

Het drama van Vinkt

Enkel een lange muur naast de Bartolomeüskerk is de stille getuige van wat er 80 jaar geleden afspeelde. Het is een eremuur om de burgerlijke slachtoffers en voor de gesneuvelde Ardeense Jagers te herdenken.  Deze blog gaat over de Slag om Vinkt. Situering Vinkt is een Oost-Vlaams dorpje en een deelgemeente van Deinze. Het dorp ligt ten oosten van Aarsele.  Ik woon op de grens van Aarsele en Vinkt.  Zaterdag 25 mei 1940 Een zwarte dag doorheen de geschiedenis van Vinkt en Meigem. De Slag om Vinkt heeft veel leed en verdriet aangedaan. Ook mijn grootvader heeft die dagen bewust meegemaakt. Onze boerderij werd door de Nazi's opgeëist, dit was ideaal want de boerderij was gelegen op de grens van Oost- en West-Vlaanderen.  Samen met zijn ouders en twaalf broers en zussen werden zij ook hun huis uitgejaagd. Waarna ze op bevel tegen de muur moesten staan met hun armen in de lucht. Mijn grootvader was toen 6 jaar, dit moment heeft nog altijd een heel diepe indruk nagelaten. Samen met zijn

Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.

Tijdens de zoektocht naar vergelijkbare situaties, stootte op een stuk artikel van Het Laatste Nieuws, dit ging over de Antwerpse burgemeester (Aert Van Lierde) en de mysterieuze zweetziekte. Over de zweetziekte had ik nog nooit over gehoord. In het artikel stonden veel epidemieën zoals: Ebola, Pest, Mexicaanse griep, Influenza, Spaanse griep, ...  Eén subtitel sprong er voor mij het meest uit, nl.: De Antwerpse burgemeester en de mysterieuze zweetziekte.  Tijd om mij er in te verdiepen.  Zweetziekte. De zweetziekte kwam voor tussen 1485 en 1551 in Engeland, vandaar de naam Engelse zweetziekte. Van 8 augustus tot ergens in oktober hield het virus lelijk huis. Zo waren de symptomen hoofdpijn, spierpijn, koorts, overvloedig zweten en ademnood. De meesten overleden binnen de 24 uur na besmetting.  De epidemie brak regelmatig terug uit. De laatste uitbraak dateert in 1551. De zweetziekte verdween even snel als het uitbrak, na enkele weken was dit gedaan. Vele mensen vreesde